Video-oppitunnit

Käytä video-oppitunteja saamelaisesta kulttuurista opetuksessasi milloin vain!

Tarjoamme kouluille kolme saamelaiskulttuuria käsittelevää video-oppituntia, jotka opettaja voi tilata maksutta käyttöönsä. Tilaa video-oppitunti ja käsittele aihetta milloin vain!

Dihtosis-hankkeen video-oppitunnit tarjoavat tietoa ja pohdintatehtäviä oppilaille. Video-oppitunneilla saamelaisnuoret johdattelevat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista. Niiden avulla opettaja voi milloin tahansa keskusteluttaa nuoria saamelaisaiheesta.

Videoita on kolmesta eri teemasta, halutessaan opettaja voi käyttää niitä kaikkia:

1. Tutustutaan saamelaiskulttuuriin: Video johdattelee kulttuurin peruskysymyksiin siitä, keitä saamelaiset ovat, mitkä ovat saamelaisten perinteiset elinkeinot, millaista saamelaismusiikki on ja miltä saamenpuvut näyttävät. Video on suunniteltu 4.–9.-luokkalaisille sekä toisen asteen oppilaille johdantona teemaan. Oppitunnin pituus on noin 45 minuuttia.
2. Saamen kielet ja kansa: Videossa opitaan muun muassa saamelaisista, saamelaisten kotiseutualueesta ja saamen kielistä. Videossa pääsee tutustumaan myös saamelaisnuorten elämään ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston toimintaan. Video on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Oppitunnin pituus on noin 60 minuuttia.
3. Ihmisoikeudet ja alkuperäiskansa: Video käsittelee saamelaisia alkuperäiskansana, alkuperäiskansojen oikeuksia, sulauttamispolitiikkaa sekä kulttuurista omimista. Video on suunniteltu toisen asteen oppitunneille. Se sopii hyvin käytettäväksi aiheeseen syventymiseen esimerkiksi Perustietoa saamelaiskulttuurista tai Saamen kielet ja kansa -videoiden katsomisen jälkeen. Oppitunnin pituus on noin 75 minuuttia.

Video-oppitunnit toimivat siten, että opettaja laittaa videon pyörimään luokalleen ja pysäyttää sen kun videolla näkyy paussi-symboli. Symboli on merkki sille, että oppilaat voivat alkaa suorittaa tehtävää videolla nähdyn tehtävänannon mukaisesti. Kun tehtävä on luokassa tehty, opettaja laittaa videon jälleen pyörimään.

Tilatessaan video-oppitunnin opettaja saa sähköpostiinsa linkin videoon sekä opettajan oppaaseen. Opas pitää sisällään videon tarkan sisällön sekä videolla nähtävät tehtävänannot.

Halutessaan opettaja voi käsitellä aihetta useammalla tunnilla ja tilata maksutta vaikka kaikki video-oppitunnit saamelaiskulttuurista.

Videot on tehty Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteistyönä, ja ne ovat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia.

Tilaa video-oppitunti täältä.