Menetelmäpakka

Tutustu toiminnallisten harjoitusten avulla saamelaiskulttuuriin yhdessä luokkasi kanssa

Vuonna 2022 päivitetty Dihtosis-menetelmäpakka on tarkoitettu innostajaksi ja opetuksen tueksi esimerkiksi saamelaisten kansallispäivän viettämiseen erityisesti 5.-9. luokkien kanssa ympäri Suomen. Menetelmäpakan avulla voit käsitellä saamelaisuutta ja saamelaiskulttuuria helposti. Pakka sisältää info-osuudet sekä toiminnallisia tehtäviä, joita yhdistelemällä voit rakentaa erilaisia oppitunteja. Harjoitukset sopivat vedettäviksi yläkoulujen lisäksi myös alakoulun ylemmille luokille sekä toisen asteen oppilaitoksiin.

Haluamme kannustaa kasvattajia käsittelemään saamelaisia ja saamelaiskulttuuria koskevia asioita nuorten kanssa yhdessä tehden, tutkien ja pohtien. Nuorten kanssa voi pohtia nykyajan ilmiöitä tai syventyä saamelaisten historiaan ja oikeuksiin. Pakka on jaettu kolmeen teemaan, joista kukin sisältää 2 tietokorttia sekä 6 tehtäväkorttia.

Teemat ovat:

  1. Saamelaiset
  2. Alkuperäiskansa
  3. Kulttuuri

Korteista voi koostaa laajan kokonaisuuden, tai niitä voi käsitellä yksittäin tiettyyn teemaan perehtyen. Kortteihin on merkitty harjoituksen minimiosallistujamäärä, tarvittavat välineet ja arvio tekemiseen tarvittavasta ajasta. Kaikki harjoitukset toimivat sellaisenaan, mutta osaan on saatavissa lisämateriaalia Nuorten Akatemian nettisivuilla. Harjoituksia voi soveltaa ryhmän ja käsiteltävien asioiden mukaan.

Miltä kuulostaisi levyraati saamelaismusiikista tai tutustuminen saamenkielisiin tervehdyksiin? Erilaisten ja eri mittaisten harjoitusten avulla voit koostaa mieleisesi oppitunnin saamelaisuudesta. Menetelmäpakka on maksuton.

Menetelmäpakka on tuotettu osana Dihtosis-hanketta, jonka tavoitteena on tehdä saamelaiskulttuuria tutuksi kouluissa. Pakkaa voi tilata SubjectAidin sivuilta.

Voit ennen tilaamista tutustua pakan sisältöön ja lisämateriaaleihin täältä.

Olemme tehneet valmiiksi myös saamelaisaiheisen tietovisa-aamunavauksen, jota voi käyttää teemaan virittäytymisessä tai vaikka saamelaisten kansallispäivän (6.2.) aamuna.