Dihtosis-mobiilipelit

Haluatko oppia ja oivaltaa lisää saamelaiskulttuurista?
Sukella saamelaiskulttuuriin mobiilipelin muodossa!

Nuorisoneuvosto on julkaissut yhdessä Nuorten Akatemian kanssa kaksi saamelaisaiheista digipeliä: Pieni peli saamelaisista ja Sukellus saamelaiskulttuuriin. Pelien avulla pyritään lisäämään tietoisuutta saamelaiskulttuurista eri näkökulmien kautta.

Sukellus saamelaiskulttuuriin

Seppo-pelialustalla pelattava saamelaisaiheinen digitaalinen peli on suunnattu yläkoulun lisäksi toisen asteen opiskelijoille. Peli auttaa oppilaita ympäri Suomen oppimaan ja oivaltamaan saamelaisuudesta ja saamelaiskulttuurista ja se käsittelee mm. saamelaisten historiaa, nykypäivän ilmiöitä ja henkilöitä, saamenpukua, kulttuurista omimista sekä perinteisiä elinkeinoja. 

Pelin tavoite on innostaa kasvattajia, opettajia ja valmentajia opettamaan nuorille saamelaisista ja saamelaiskulttuurista.  Peli sisältää perustietoa saamelaisista sekä soveltavia ja syventäviä harjoituksia. Pelin kautta nuoria kannustetaan toimimaan itse ja luomaan aiheesta omia mielipiteitä sekä keskustelemaan niistä yhdessä toisten nuorten kanssa.

Sukellus saamelaiskulttuuriin -peli on hyvä tapa tutustua ja syventyä saamelaiskulttuuriin yhdessä hankkeen muiden materiaalien kanssa vaikka saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta.

Pelistä on kehitetty pohjoissaamenkielinen versio, Buokčal sámekultuvrii, joka palvelee pohjoissaamenkielisiä nuoria ympäri Suomen.

Tilaa maksuton peli suomeksi tai pohjoissaameksi tästä.

Pieni peli saamelaisista

Alakoulujen 4.-6. -luokkalaisille on suunniteltu oma Seppo-alustalla toimiva digipeli, Pieni peli saamelaisista, jossa tarjotaan perustietoa saamelaisesta kulttuurista. Pelin tehtävät käsittelevät esimerkiksi historiaa, saamen kieliä, saamenpukuja ja saamelaista musiikkia.

Oppilaat pääsevät pohtimaan pelissä esimerkiksi äidinkielen merkitystä koulunkäynnissä ja tutustumaan perinteisiin saamelaisiin elinkeinoihin. Pelistä löytyy erilaisia tehtäviä monenlaisille oppijoille, ja sen kieli on selkeää ja helppolukuista.

Pieni peli saamelaisista on innostava ja saamelaista kulttuuria kattavasti esittelevä kokonaisuus, ja sitä on helppo käyttää opetuksen tukena vaikkapa saamelaisten kansallispäivän yhteydessä.

Maksuttoman pelin voi tilata tästä.

Pelejä pelataan pienryhmissä puhelimen, tabletin tai tietokoneen avulla. Helppokäyttöinen peli tempaisee mukaansa opettaen samalla aiheesta hauskalla ja motivoivalla tavalla. Pelit kannustavat aktiivisuuteen, sillä pistesaalis kasvaa vain tekemällä!